
MATCH DAY AND REGISTRATION PROCEDURE –  

The League shall require all players and club officials to have signed the FA’s Respect 

Codes of Conduct and produce these if so requested by the League Management 

Committee.   

Each team is asked to provide a Respect Marshall and details of what is required of 

them will be issued to all clubs. This will be mandatory for the season 26-27. 

Prior to each match, the participating teams and officials shall conduct the RESPECT 

handshake. Participating teams are to offer ‘three cheers’ and/or handshakes to the 

opposing team after the match.  

Each home club shall make arrangements for the provision of designated areas for 

spectators. This area can be marked by an additional painted line, the use of cones, a roped 

off area or use of a temporary spectator barrier.  

The area for spectators should start two metres from the touchline on one side of the pitch.  

Each area should run the full length of the pitch.  

It is recognised, however, that the alignment of some public pitches does not allow for this 

arrangement in which case other appropriate arrangements should be made. 

The Team Manager is responsible for ensuring the team registration Photo ID Sheet 

contains all the registered players and is made available to the opposition manager at least 

fifteen minutes prior to kick off, together with a completed Team Sheet listing those actually 

playing in the match by shirt number. Any player’(s) not on the registration photo ID sheet 

must not play. 

The Photo ID sheet must be retained safely by the opposing Team Manager and returned no 

later than fifteen minutes after the conclusion of the match.  A copy of team sheet must also 

be given to the referee. 

It is the Team Managers responsibility to check the validity of the opposing Team’s players 

and substitutes.  

Any breach of this Rule shall be deemed misconduct and shall be dealt with at the discretion 

of the Management Committee, as per the fine tariff. Playing a illegible player will result in a 

fine and the match being replayed or loss of points. (Rule 18 E/N). 

Any challenge to the eligibility of a player shall be made by the Team Manager to the 

Opposing Team Manager before the start of the match or after the conclusion of the match. 

The League Secretary must be informed of this challenge on the day of the match, and then 

in writing to be received by the General Secretary within three days of the match being 

played.  

In the event of the Photo ID Sheet being unavailable for exchange prior to the match the 

non-offending team may, at its discretion, refuse to play the match. . The offending club shall 

be liable to a fine as shown in the Fines Tariff, in addition to any other rule. 

If for the above reason the game is not played ,the offending club will also be liable for the 

match official’s fees, if one has been appointed. Also the pitch fee, if applicable. 

 

At the end of the game, both managers must check the result with the referee. 



APPENDIX “A”  

FA RULES  

The term ‘current season’ means 1st July to the following 31st May 

inclusive.  Regulations Concerning Approaches  

Players who are not under written contract to a Club may be registered with 

a number of Clubs at any time, subject to the following provisions and 

those of the Competitions in which they play:  

Competitions sanctioned by the Football Association under Regulation 3 of 

the ‘Regulations for the Sanction and Control of Leagues and 

Competitions’ may make their own regulations for the approach of players 

between clubs of the competition.  

(Note: Regulation 3 refers to competitions that span three or more County 

FA boundaries and are therefore sanctioned by the Football Association 

itself.)  

During the current season any Club wishing to approach a Player known to 

be registered with and having played for any other Club must give to the 

Secretary of each such Club seven (7) days, formal written notice of the 

intention to approach the Player. This should also be copied to the League 

Registration Secretary. Formal written notice of approach to be given by:  

a Saturday club only to all Saturday clubs  

a Sunday club only to all Sunday clubs  

a midweek club only to all midweek clubs  

The written notice must be sent by Special Delivery or Recorded Delivery 

or a written acknowledgement otherwise obtained from the Secretary or 

Chairman of the Club approached. Facsimile or email transmission may be 

used provided a receipt of acknowledgement is also obtained.  

Following the date of posting of the written notice of approach or receipt of 

acknowledgement:  

the Player may be registered on or after the eighth (8th) day and (b) the 

Player must have been registered on or before the twenty-first (21st) day.  

The approaching Club:  

may not approach the same Player a second time in the same playing 

season  

may only approach one (1) Player at a Club at any time subject to Rules 

below and may not approach another Player at the same Club within 

twenty-eight (28) days of an earlier notice of approach acknowledgement  

 

 



If an approach is made by a Player to another Club during the current 

season, that Club shall give the Club(s) for which the Player is known to be 

registered and has played, seven (7) days’ notice of approach as set out in 

Rules above before registering the Player.  

A Club which is the subject of a complaint alleging failure to give notice in 

accordance with this Rule may be subject to a charge of misconduct by the 

relevant County Football Association under FA Rules.  

A Club proved to have breached the provisions of this Rule may have its 

current registration of the Player cancelled and be subject to such other 

penalty as The Association or appropriate Affiliated Association deems 

appropriate, in accordance relevant regulations of The Association from 

time to time in force; and  

During the current season a maximum of two (2) Players may be 

approached in the manner described above if invited to trial at a licensed 

Academy or “Centre of Excellence” of The Association, The FA Premier 

League or The Football League. C2b Conditions  

A currently registered Player shall not be allowed to register with another 

Club without first satisfying the Club Officials of the intended Club that all 

reasonable financial and other liabilities have been discharged to the Club 

or Clubs with which the Player is or was known to be registered in the 

current and previous season.  

A Player approached on or after the 1st May in the current season may not 

play in competitive football for the Club making the approach until the 

commencement of the following season.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



APPENDIX “B”  

GUIDANCE ON THE USE OF 3G/4G PITCHES IN THE DYFL  

In the Standard Code of Rules for Youth (SCORY) Competitions which is 

used as a basis for the Dorset Youth Football League (DYFL) rules allows 

the use 3G and 4G artificial pitches.  

They are referred to Football Turf Pitches and are allowed in the 

Competition providing they meet the required performance standards and 

are listed on the FA’s Register of Football Turf Pitches. A list of approved 

pitches can be found on the Football Association’s web site (TheFA.com) 

on the following page 3g. thefa.me.uk.   

The pitch must be tested (by an accredited test institute) every three years 

and the results passed to The FA. The FA will give a decision on the 

suitability for use and add the pitch to the Register.  

When a game is scheduled to be played on a Football Turf Pitch, the home 

Club is also responsible for advising participants of footwear requirements 

when confirming match arrangements in accordance with Rules. 

In additional to these standard requirements, the DYFL also requires that 

the following actions are taken   

Before the match commences, the area must be safe -  

All surplus equipment (i.e. spare goal posts) MUST be removed.  

Guide Ropes for any netting must be taken down  

Corner Posts must be in place  

The size of the goal posts and pitch must meet the criteria as specified in 

Rules. 


